Overslaan naar inhoud

Virginie Pirard

Virginie Pirard is juriste en filosofe, gespecialiseerd in bio-ethiek en onderzoeksethiek (waaronder epidemie-ethiek). Sinds december 2023 is ze ondervoorzitster van het Belgisch Raadgevend Comité voor Bio-ethiek (mandaat 2023-2027) waar ze ook co-voorzitster is van de beperkte commissie voor euthanasie.

Sinds april 2024 maakt ze deel uit van het FWB-COARA Project, een samenwerkingsinitiatief tussen de 5 Franstalige universiteiten in België om het ecosysteem van onderzoeksevaluatie te verbeteren. In die hoedanigheid leidt ze voor de Université Libre de Bruxelles (ULB) het WP gewijd aan het in kaart brengen en stimuleren van ethische comités voor onderzoek.

Ze doceert ook ethiek aan professionals uit de gezondheidszorg (Haute Ecole Libre de Bruxelles) en voert academisch onderzoek uit aan de ULB over de groeiende impact van bio-ethiek wereldwijd en de rol en legitimiteit van ethische comités. Haar werk is gebaseerd op meer dan 15 jaar ervaring als voorzitster of lid in de 3 belangrijkste soorten ethische comités: Nationale Ethische Commissie (NEC), Institutionele Toetsingscommissie (Institut Pasteur, Parijs) en Klinische Ethische Commissie in ziekenhuizen (Cliniques Saint Jean, Brussel).

Op internationaal niveau nam ze onlangs deel aan de WHO-stuurgroep van de NEC Global Summit 2024 en leidde ze als spreker de eerste sessie van de Summit in. Sinds november 2024 leidt ze (samen met Pr. Pinsart) een internationaal consortium (8 partners, 4 betrokken continenten) dat bijdraagt aan de toekomstige WHO-richtlijnen die ethische commissies integreren in de WHO-reactie op klimaatverandering.

In het verleden werkte ze als adviseur en expert in Bio-ethiek in het kabinet van de vicepremier en minister van Volksgezondheid (België). Vanaf 2012 werkte ze als ethicus bij een wereldwijd toonaangevende onderzoeksinstelling, Institut Pasteur (Parijs, Frankrijk), waar ze de Ethische Eenheid oprichtte en leidde tot 2021. Ze was ook coördinator van het door EDCTP gefinancierde AFREENET-project (2018-2021, 300.000 euro) ter ondersteuning en versterking van de capaciteiten van 3 nationale ethische commissies in West-Afrika (Ivoorkust, Guinee en Benin).

Tijdens de pandemie was ze co-voorzitster van de beperkte commissie “COVID-19-vaccinatie” binnen het Belgisch Raadgevend Comité voor Bio-ethiek en rapporteur voor verschillende adviezen over de prioritering van COVID-19-vaccins en verplichte vaccinatie. Ze heeft ook bijgedragen als lid van de werkgroep onder leiding van de WHO over het  "Monitored Emergency Use of Research Interventions (MEURI)".

Virginie Pirard, 

Ondervoorzitster